info@glashatai.com 21:47 17.12.2018

В края на седмицата лумва огънят на духа в Пернишко


В края на седмицата лумва огънят на духа в Пернишко

В края на седмицата и както традицията повелява на в нощта на 13 срещу 14 януари из пернишките земи ще лумне огънят на Сурва. Предстои да бъде спазена хилядолетната традиция хората да се маскират и с огън и оглушителен звън да пречистят душите си и да посрещнат новото- началото на началата.

Селата в пернишко ще бъдат  огласени от оглушителен звън на чанове и озарени от пречистващата светлина на огъня: ритуалният, магичният, обновяващият, всесилният. Традицията ще бъде  спазна и тази година. Сурвакари ще  обходят  къщите и благословят  стопаните за здраве и берекет.

В част от селата празникът е с доста съвременен привкус и събира  множество гости, а традицията бива превръщана  в своего рода зрелище.

По предварителна програма и тази година пернишко ще събере много гости от страната и чужбина, които ще посетят организирано село Люлин, където в 17,00 ч. трябва за започне  фолклорен концерт. По-късно там ще бъде открита фото изложба на стари снимки на сурвакарската група от 60 години на миналия век. В 18,00  ч. пък ще започне срещата на гостуващата  сурвакарска група от с. Долна Секирна. След това пътя ще ги заведе до село Големо Бучино, кв. Бела вода и  град Батановци, където ще гостува  групата от с. Черна гора. 

Финалът ще бъде поставен в най-голямото пернишко село - Драгичево, където ще се съберат три сурвакарски групи от селата Долни Раковец, Прибой,  Пещера  и Национално сдружение « Хайдути».

Сурвакарската група в с. Драгичево съществува от 2002 година.Две години по-късно започва да участва в Международния фестивали „Сурва", откъдето получава грамоти, дипломи, плакети и медали. През 2013г. групата е наградена със сребърен медал за атрактивна игра, а през 2014 г. със сребърен медал за войвода.

Сурвакарите са гостували в Лесковац – Сърбия; Прилеп – Македония; Мрамор – Софийско, град Птуй и Мозирия – Словения и в още много национални и международни  фестивали. 

Българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони. В Пернишко маските са изработени от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп. Другаде – от сукно, вълнена прежда, мъниста, сухи растения, хартиени цветя. 

Участниците изработват маските си сами или с помощта на утвърдени в селището майстори. Процесът е сложен, граничи с ритуал и е обгърнат в тайнственост за външния наблюдател.

 

 


Публикувана на 10.01.2018


0 коментара