info@glashatai.com 21:49 17.12.2018

Соколова и сурвакари посрещнаха медийните лидери на Европа


Соколова и сурвакари посрещнаха медийните лидери на Европа Източник на снимката: областна администрация- пресцентър

Областният управител на Перник Ирена Соколова и сурвакари от с. Долна Секирна посрещнаха медиините лидери на Европа за Старта на Българското председателство в Националния исторически музей.

След тържествена церемония в Народния театър, даваща Официален старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 година, на която и губернаторът на Перник беше гост, акредитираните европейски медии и други гости посетиха Националния исторически музей.

Там те бяха ритуално посрещнати с традиционните пита, сол и мед от сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна. Сурвакарите от област Перник приветстваха топ журналистите, сред които имаше представители на медиите BBC, CNА, CBC, Reuters, Bloomberg, The Economist, EuroNews и още много други от цяла Европа. 

Двадесетте маскирани мъже изпълниха обредни танци в мистично единство на ритъм, звук и багри, облечени в автентичните за този район костюми и ликове.

„Не случайно сурвакари посрещат официалните гости, в деня на Старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Свързвайки Първото председателство за страната ни и символиката на обичая СУРВА, насочена към подготвяне за ново начало, изпълнено с просперитет, здраве и успехи и прогонване на злите сили", сподели Ирена Соколова.


Публикувана на 12.01.2018


0 коментара