info@glashatai.com 09:53 23.01.2019

Скок в цената на


Скок в цената на Източник на снимката: internet

Гражданската отговорност поскъпва от февруари. От първи февруари тя се увеличава с около 12 лева. Това беше съобщено от Ивета Кунева от Българска асоциация на застрахователните брокери.

В момента средната цена на гражданската отговорност е около 187 лева. С поскъпването тя ще достигне 200 лева. А причината за поскъпването й, според работещите в бранша, са европейските стандарти. Решение на Международния съвет на застрахователите гласи, че българските застрахователи трябва да внесат банкова гаранция от 4 млн. евро. В противен случай на страната ни ще бъде наложен мониторинг. Мярката е повлияна от данните, че „има некоректни играчи на застрахователния пазар, които не плащат обезщетения в чужбина”.

Стела Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите, обясни, че цената на всеки инцидент в чужбина е по-висока от цената на такъв в България. „Когато отделни играчи на застрахователния пазар забавят плащанията, се налага бюро „Зелена карта” да прави тези плащания”, допълни Несторова.

Шофьорите се бунтуват и казват, че поскъпването на гражданската отговорност  се случва на фона на ужасната пътна инфраструктура.

Миналата година от Комисията за финансов надзор обявиха, че цената на гражданската отговорност ще зависи от поведението на водача на пътя за година назад. Очакваше се шофьорите с най-лоша история на пътя да плащат с 200% повече от средната стойност на застраховката или около 600 лева. А за тези, които нямат нарушения на пътя, полицата да е наполовина.

Опитите гражданската отговорност да е по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за тези с нарушения, продължават вече повече от 10 години. От Комисията за финансов надзор са категорични, че тази година системата „бонус малус” ще влезе в сила./източник:razkritia.com/


Публикувана на 07.02.2018


0 коментара