info@glashatai.com 00:13 23.05.2024

Дъжд от вируси и бактерии се сипе от небето


Дъжд от вируси и бактерии се сипе от небето

От небето постоянно се изсипва "дъжд" от вируси и бактерии, пишат в. "Дейли експрес" и "Ню Йорк пост", позовавайки се на канадско изследване. Проучването, публикувано в сп. "International Society for Microbial Ecology", показва, че земната атмосфера постоянно "транспортира" микроорганизми по цялата планета. Милиарди вируси и бактерии се изтласкват нагоре от ветровете в морски пръски или почвени прашинки и се носят из въздуха на хиляди километри, преди отново да се "стоварят" върху когото или каквото се намира на повърхността, най-често под формата на дъжд или облаци прах.

"Всеки ден над 800 милиона вируси се отлагат на квадратен метър в тропосферата - най-долния атмосферен слой. Това прави по 25 вируса на глава от населението на Канада. Преди 20 години започнахме да откриваме генетично сходни вируси в коренно различни среди по цял свят. Обясняваме си го с атмосферното им "пътуване", казва Къртис Сътъл от университета на Британска Колумбия.

Експертите успокояват, че не всички вируси, които се носят над главите ни и падат върху тях или наоколо ни, са "лоши". По-голямата част от тях не са в състояние да атакуват човешките клетки или просто "идват и си отиват". Колкото да бактериите, специалистите напомнят, че човешкото тяло е рай за всякакви типове, с които съжителства "мирно". Смята се, че тялото приютява до 100 трилиона бактериални клетки, без повечето от които човек не може да живее.
Източник: БТА


Публикувана на 09.02.2018

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара