info@glashatai.com 00:36 11.12.2018

Соколова на форум посветен на Европа.


Соколова на  форум посветен на Европа. Източник на снимката: областна администрация- пресцентър

Областният управител Ирена Соколова участва в работна закуска под надслов „Едно ново начало за Европа", организиран от фондация Конрад Аденауер.
Лектори на събитието бяха министърът за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова и Дейвид МакАлистер, депутат в Европейския парламент, председател на комисията по външни работи на ЕС.
Основно бяха застъпени приоритетите на Българското председателство и темата за сигурността, стабилността и свързаността в рамките на съюза. Дискутирано беше предизвикателството „Брекзит", като министър Павлова изтъкна, че запазването на единството на 27-те членки е от ключово значение за Председателството и Европа.
Обсъдена беше и темата за релокацията, по която се работи в период от вече 4 председателства. Павлова заяви, че правителството предлага компромисен модел и че с промените в Гл.7, се търси по-добро решение и те ще доведат до подобряване на ситуацията, продължавайки посоката на Българското председателство да бъде честен посредник и балансьор.
Дебатиран беше и третият приоритет на Председателството, а именно Западни Балкани и бъдещето на Европа, с многогодишната финансова рамка. По време на форума се потвърди, че на 23 февруари, когато ще се състои среща на лидерите ще се обсъжда финансовата рамка, но не като счетоводство, а като приоритети и посоки за развитие на Европа.
Предвижда се 2018 година да завърши с пакет от множество законодателни инициативи в сферата на дигитализацията, с улесняване и предотвратяване на геоблокирането. Това беше отбелязано в обсъждането на четвъртият приоритет на Българското председателство- Дигиталната трансформация, която вече е факт.
Присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, Джема Грозданова – председател на парламентарната комисията за външна полика, дипломати, политици и представители на партньорските организации на фондация „Конрад Аденауер" в София, които взеха активно участие по темите в дискусията.


Публикувана на 17.02.2018


1 коментар