info@glashatai.com 05:58 30.05.2024

В Църногорския манастир ще празнуват копие на икона


В Църногорския манастир ще празнуват копие на икона


Голям празник ще има в Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци на 1 и 2 май. Поводът е втората годишнина от донасянето в обителта на копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица – Всецарица, осветено в монастира Ватопед на Света гора.

Иконата беше подарена на обителта от благодетели, пожелали анонимност.
Преди пристигането й в манастира тя престоя в катедралния храм „Св. Александър Невски" в столицата за Възкресние Христово и на Светли понеделник, който тогава беше на 2 май, беше посрещната в манастира. В манастирския параклис, където се пази иконата, има специална книга и в нея благодарни поклонници са споделили случаи на изцеления и облекчения на свои телесни и душевни страдания след молитви пред пазеното в манастира копие на чудодейната икона.

Всенощното бдение в чест на Пресвета Богородица Всецарица ще започне в 20 часа на 1 май. Божествена св. Литургия ще има на другия ден от 9 .30 часа, като преди това ще бъде отслужен и водосвет. С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, богослуженията ще бъдат оглавени от викария на Софийска епархия Белоградчишки епископ Поликарп.
На дясната певница ще пеят църковни певци от Белград под ръководството на Владимир Симич.
По утвърдена от средата на 20-ти век традиция всяка година на 2-ри май по поляните край манастира има голям народен събор, на който идват хора от всички близки села. През последните десетина години откакто се възстановява Църногорският манастир с благословението на игумена на обителта за този събор се осигурява музикална програма. Тази година това ще бъде изява на изпълнители на граовски песни. След 12 часа поне три часа за дошлите на манастира хора ще пеят популярната граовска певица Павлина Горчева и по-младите, но добре познати изпълнители на автентични песни от Граово Георги Гьолски, Ева и Ива Валентинови, Димитър Лукарски, Антонио Симеонов, Виктория Миткова. Съпроводът ще бъде от оркестър „Граовска младост" с ръководител Венцислав Андонов. Изявата им е като начало на големия фолклорен събор край манастира, който ще бъде в средата на юли.


Публикувана на 30.04.2018

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара