info@glashatai.com 02:26 20.05.2019

С цветя, балони, книги и букви в ръце, учениците на Перник празнуваха 24 май


С цветя, балони, книги и букви в ръце, учениците на Перник празнуваха 24 май

Стотици учители, ученици, творци и много перничани се стекоха на площад "Кракра", за да отдадат почит на светите братя Кирил и Методии и да празнуват делото им, както и това на следовниците им. 24 май, като 24 май: усмивки, балони, деца дефилиращи със знамена и балони, други с книги и букви в ръце и неизменното "Върви, народе, възродени" съпътстваха празничното дефиле на повече от 20 училища

Шествието по традиция се предвождаше от атрактивния мажоретен състав на VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий". Политици и управници се включиха в него.

„Гордеем се с 24 май, защото той е ден символ на Славянското слово и Славянската азбука на Кирил и Методий, преминала през вековете. Това е датата обединител на всичко българи във всички точки по света. Това е дата, на която казваме своето - Благодаря!, на първоучителя, които отвори света, за да го виждаме съвременен и различен. Честит празник, перничани!“, това бяха само част от словата, с които кметът на Перник Вяра Церовска поздрави перничани.

На празникът присъстваха областният управител на Перник Ирена Соколова, народните представители Станислав Владимиров, Любомир Бонев и Александър Александров, председателят на ОбС Иво Савов, общински съветници, просветни дейци и културни деятели, както и хиляди граждани и деца.

„Днес всички ние се прекланяме пред великото дело на нашите първоучители и отбелязваме Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. 
 Този ден носи в себе си силата и волята на българския народ да пази език и култура, въпреки множеството изпитания, през които е преминал през многовековната си история и през, които преминава сега.


Ние с право се гордеем с дълбоките си корени, но нека не забравяме, че наша грижа и отговорност е прославата и защитата на българското слово и сега. Към днешна дата повече от 300 милиона души четат и пишат на кирилица, а българският език е един от официалните езици на Европейския съюз. 

Обединени ще продължим святото дело и ще предаваме посланието за запазване на народността за поддържане и развиване на духовността, за да пребъде и благоденства нашата родина.Честит 24 май!“ , каза в своето слово областният управител на Перник Ирена Соколова.

Празникът на централния площад „Кракра“ продължи с програма, подготвена от талантливите деца на Перник

ето снимки ото дефилето на учениците

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Публикувана на 24.05.2018


0 коментара