info@glashatai.com 19:54 15.07.2024

Ирена Соколова удостои с паметен знак посмъртно художника Димитър Делийски


Ирена Соколова удостои с паметен знак посмъртно художника Димитър Делийски Източник на снимката: областна администрация- пресцентър

Ирена Соколова удостои с паметен знак посмъртно художника Димитър Делийски. Това стана вчера по време на откриването на юбилейната изложба с невиждани картини на художника, посветена на 85-годишнината от рождението на даровития творец и точно на неговия рожден ден.

Сред роднини, приятелите и гости, Ирена Соколова откри експозицията и връчи престижното отличие на сина на Димитър Делийски – Валентин Лазаров, който със сълзи на очи прие плакета.

Експозицията, наречена „Отбрани творби от семейната колекция“ включва 30 платна на художника, проследяващи различните етапи в творческото му развитие.

Представените творби за първи път се показват на широката аудитория. По желание на автора те са част от семейната колекция и не са показвани на широката аудитория до този момент.

„В картините на Димитър Делийски откриваш смисъл и основание за живот. Те носят толкова много и силни послания. С всеки нов поглед към негово произведение, намираш нещо ново. Разбира се, притежанието на една картина е само материално, ако не можеш да разбереш, че големият смисъл на изкуството е да свързва хората. То и днес ни дава възможността на фона на колорита и формите да споделим житейския си опит, да обсъдим тревогите си и чрез картините  да получим стойностни посланията за заобикалящия ни свят“ , каза Ирена Соколова.

Тя сподели и гордостта си, че притежава картина на художника. Неговият син, който е и организатор на изложбата, подчерта, че тя също е сред непоказваните досега творби, дело на баща му.

Председателят на съюза на българските художници в Перник и приятел на твореца - Валентин Топалов сподели впечатленията си за изложбата и разказа спомени от житейските си преживявания с Димитър. Той припомни, че Делийски е бил миньор по професия повече от половин век.  Въпреки това, с душа на художник, рисуващ интригуващи и завладяващи картини.

Художникът Димитър Делийски (1933 – 2012 г.) има десетки самостоятелни изложби в София, Земен, Ямбол и участва в стотици общи изложби в страната. Негови картини се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска галерия и в частни колекции в много страни.


Публикувана на 30.05.2018


0 коментара