info@glashatai.com 20:51 21.04.2024

Пернишки музиканти и мажоретки представят България на Международен фестивал в Полша


Пернишки музиканти и мажоретки представят България на Международен фестивал в Полша

Духовият оркестър към Общински комплекс „Дворец на културата”- Перник и мажоретният състав при ЦПЛР - ОДК Перник представят България в XV-я Международен фестивал на духовите оркестри „Златният тромпет”, който се провежда на 2-ри и 3-ти юни в град Биелско- Бяла, Полша.

Фестивалът е с конкурсен характер и ще определи най-добрата чуждестранна формация, най- добрия диригент на сцена и най- добър оркестър. Участието на Духовия оркестър в тази мащабна надпревара стана възможно с изключителното съдействие на кмета на Община Перник Вяра Церовска и спечелен проект от Общински комплекс „Дворец на културата”, наречен „Славянски мостове”. С него културната институция кандидатства по програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура” и получи финансиране в размер на 3 хил. лв. С отпуснатите средства се поемат пътните разходи на формацията до Полша. Бяха закупени и нови костюми за музикантите от оркестъра. С изпълнението на този проект в периода на Председателството на България на ЕС се дава възможност извънстоличен състав да представи българското музикално творчество на чуждестранни сцени.

 „Златният тромпет” в Полша има над двадесет годишна история, а от 12 години е международен. В него се изявяват духови оркестри от Германия, Чехия, Словакия, Унгария, България, Украйна и Полша. Освен, че ще участват в конкурсната програма на фестивала с българско и едно полско произведение, музикантите и мажоретките ще имат още няколко концерта и ще се включат в парада в Биелско- Бяла.


Публикувана на 31.05.2018


0 коментара