info@glashatai.com 20:34 21.04.2024

Повече от половината българи няма да почиват това лято


Повече от половината българи няма да почиват това лято

Повече от половината  българи - 54 на сто, твърдят, че не планират да почиват това лято, 44 на сто заявяват, че планират, показват данни на "Галъп интернешънъл" от изследователската програма на агенцията съвместно с Борда по туризъм, като вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 - 5 юни с по 1000 респонденти.
 
В България на море мислят, че ще могат да отидат 55 на сто от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36 процента от онези, които планират почивка.
 
26 на сто от възнамеряващите да почиват смятат да изберат планина в България.
 
Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и други видове туризъм.
 
Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон - пример за това са прословутите преместваеми обекти.

Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв., тоест близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата.
 
Лятната почивка остава достояние на по-малка част от българите, отбелязват социолозите. Предпочитано остава Черно море. По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78 на сто не приемат идеята за спешни промени в законите. 19 процента я приемат. Останалите се колебаят.

От "Галъп" са тествали отношението към някои конкретни идеи. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред юни месец, като сезонът вече е започнал. Според 74 на сто от отговорилите това ще се отрази негативно. 6 процента са на обратното мнение. За 18 на сто няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

 Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите. /източник:БТА/


Публикувана на 08.06.2018


0 коментара