info@glashatai.com 07:29 26.06.2019

Перничани празнуваха Независимостта


Перничани празнуваха Независимостта

110 години от обявяването на Независимостта на България отбелязаха перничани и отрупаха с венци и цветя паметника на Кракра Пернишки. Представители на местната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипът й, народните представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов,  кметът на кв. „Изток" Емил Костадинов, политици и граждани сведоха глави и отдадоха почит на героите, посветили живота си на свободата и независимостта. След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов,  до Двореца на културата. Там беше издигнат националният флаг, а кметът Вяра Церовска поздрави перничани  с празника и  припомни важни исторически факти.

 „На тази велика дата – 22 септември 1908 г., българите доказаха на Европа и целия свят, че са силна и достойна нация, способна да устои през размирните  времена, да запази своята идентичност и борбеност, гордост и самосъзнание, да защити своя национален идеал. Нация, която в зората на своята държавност успя да покаже политическа зрялост и дипломатически усет в името на България. Хилядолетната история поставя пред нас отговорността да работим заедно, като истински патриоти, за свободна и демократична България. Независимост означава свобода и воля за достоен живот, тя е изживяната мъдрост от нашата история и изгражда бъдещето на нашите деца!", каза в словото си кметът.

По думите й в този ден отдаваме заслужена почит на тези, които ни дадоха урок по родолюбие и патриотизъм и да бъдем достойни наследници на нашите предци, да имаме тяхната мъдрост и прозорливост за бъдещето.

Областният управител Ирена Соколова също поздрави перничани с Деня на независимостта с думите: „ Денят на Независимостта е урок и едновременно послание за това, че когато сме сплотени и единни, постигаме много повече и чертаем по-добро бъдеще. Бъдеще, в което ние и нашите деца ще живеем в цивилизован свят, лишен от конфронтации и разединение!"

Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост", с главен художествен ръководител Венцислав Андонов, хореограф Тодор Тодоров и ръководител на Вокалното студио Силвия Симеонова


Публикувана на 22.09.2018


0 коментара