info@glashatai.com 02:15 18.01.2019

Духовият оркестър получи Кристална лира


Духовият оркестър получи Кристална лира

Духовият оркестър на Перник получи най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци Кристална лира в Деня на будителите. За отличието се похвали диригентът на Оркестъра Трифон Трифонов в социалните мрежи. "Тази награда е признание за труда на всички музиканти и диригенти работили в оркестъра през последните 115 години. Честито колеги!!", написа Трифонов

Оркестърът е най-старият граждански духов оркестър в България Създаден в началото на 20 век, още когато днешният град е бил село, пернишкият оркестър е първият граждански духов оркестър в страната.

Идеята Перник да има своя духова музика се зародила за честването на 10-годишинната от създаването на мината. Първата изява била в чест на новата 1902 година, но официално оркестърът се представя за първи път за Великден през април 1902 г. През всичките тези години негови диригенти са били известни музиканти като капелмайстор Кубичек, Венцислав Кауцки, Александър Миладинов, Асен Карастоянов и др. През 1911 година е записана дългосвиреща плоча, която е притежание на частен колекционер. Днес репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, маршове, народни песни, и хора, евъргрийни, джаз. Музикантите имат множество изяви в страната и чужбина.

 

 


Публикувана на 02.11.2018


0 коментара