info@glashatai.com 06:42 23.07.2019

Мъдрост и много емоции на премиерата на новия роман на Здравка Евтимова в Перник


Мъдрост и много емоции на премиерата на новия роман на Здравка Евтимова в Перник

Десетки перничани се събраха в ледената ноемврийска вечер на премиерата, на пернишка територия, на най-новия роман на Здравка Евтимова „Зелените очи на вятъра”. Вечерта се превърна в приятно време с мъдрите мисли на авторката.

„Пиша за такива вечери, за да видя стари приятели”, каза шеговито авторката и не скри вълнението си от срещата със съученици, бивши колеги, приятели и почитатели. Идвайки насам, паднах върху леда, сподели Евтимова и призова присъстващите да бъдат внимателни.

Падането и ставането станаха сполучлива метафора на силата и непоколебимостта, които авторката иска да провокира с най-новият си роман.

 „Зелените очи на вятъра”, защото „зеленото е любимия ми цвят, то е цвета на пролетта, на природата, времето, в което присаждам дървета. Вятърът е свободата щастие дава прохлада но и блъска, онзи, който го заслужава”, сподели Здравка Евтимова. Заглавието всъщност е дошло от разказа на Ани Пру „Онези стари каубойски песни”, koйто Евтимова е превеждала и където е срещнала сравнението за птици, които летят  като очите на вятъра.

Да представят книгата пред перничани в залата бяха поетесата Росица Ангелова и Ангел Малинов, които се постараха да направят литературен анализ.

Пред журналисти Здравка Евтимова засегна темата за високите цени на книгите. "Тези, които си купуват книги се лишават от нещо друго. Което задължава много. Ще ми се всеки, който си купи книга да може да каже „Евала на този писател”

Най-голямата ми награда е когато някой ме срещне и ме прегърне, защото е прочел мой разказ. Това се е случвало и това щастие не го давам за един милион” сподели Евтимова И имаше щастието да се наслади на много комплименти, цветя и прегръдки от приятели и почитатели, които извиха опашка за автографи.

Всеки има око за четене между редовете. Аз лично  чета за да почувствам книгата, каквато авторът ми я е съдал, след това  я осмислям, което изпъва целия ми свят, но това не е четене между редовете”, беше откровена авторката. Буквално или между редовете ще четат почитателите на творчеството и, ще решат сами


Публикувана на 29.11.2018


0 коментара