info@glashatai.com 06:17 23.07.2019

Италианка и художник от радомирско показват творби в навечерието на "Сурва"


Италианка и художник от радомирско показват творби в навечерието на

Италианската художничка Жизела Мура гостува на перничани с уникална изложба. Творбите са наредени в галерия „Арт салон" и ще останат в града до 6-ти февруари . Пред публиката в Перник тя ще представи изложба—живопис под наслов „ Маските на карнавала между митове, легенди, традиции и история".

Известният дърворезбар и пластик Кирил Щрапулин от радомирското село Друган представи своя изложба по повод предстоящия фестивал на маскарадните игри „Сурва" в Перник. Експонатите, сред които пластики от дърво и сурвакарски маски, са наредени в зала „Атриум"  на Областна администрация

„Експозиция като тази идва тъкмо навреме, когато Пернишко е в подготовка на най-дългоочаквания, жизнерадостен и самобитен празник за цялата област – „Сурва". Представените маски, фигури и чудновати образи, са препратка към всичко онова, което за поредна година ще съпреживеем в нощта на 13 срещу 14 януари. Творецът е уловил магията на вековната традиция и ни я предава чрез езика на изкуството. Това е пътят, по който тя ще бъде съхранена и за идните поколения. „Сурва" е богатство, което влезе и в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство" – факт, който трябва да ни кара да се чувстваме горди, че нещо толкова ценно и автентично битува на нашата земя. Кирил Щрапулин е автор на църковни дърворезби и природни пластики. Занимава се с дърворезби като любител от 1976 г. Негово дело е църковният олтар в храм „Св. Възнесение Господне" в родното му село Друган.".

 

 


Публикувана на 10.01.2019


0 коментара