info@glashatai.com 02:12 23.08.2019

И в Брезник празнуваха Сурва /снимки/


И в Брезник празнуваха Сурва /снимки/ Източник на снимката: oбщина Перник- пресцентър

За 16-ти път се проведе Сурвакарски фестивал в Брезник. Десетки маскарадни групи със стотици сурвакари и мечкари в тях пресъздадоха древната традиция на площада в града

Шумен , шарен, пъстър, емоционален- фестивал като фестивал. Получава се празник всяка година, защото традицията е такава:стопляща, дрънчаща и омайваща, въплатила  мистиката на древността, съчетала я с вярата  и културата на поколения, осъвременил я, докарвайки я на моменти до маскарад, бо доказваща че ще п бъде и така трябва да е. Защото това е вярата ни, това е идентичността ни, това сме ние- българите.

 


В началото на всяка година се преобличаме, надявайки маски, величаейки култа към Слънцето и култа към зараждащата се природа, символично измолвайки плодородието, защото то е животът. Защото без него няма битие и без него всичко останало би било немислимо и загубило значение.


През фестивалния ден в  историческия музей  на Брезник имаше  изложба „Сурова в Брезнишко”. Посетителите  видяха част  от историята на местната Сурова- маските, персонажите, танците на сурвакарите, предаването на обичая от поколение на поколение. Специално място в експозицията е отделено на историята на фестивала в град Брезник - от първите изяви през 1963 година до днес.

текст: Л. Седевчева

Снимки:
Община Перник- пресцентър
ГЕРБ-Перник- пресцентър


Публикувана на 19.01.2019


0 коментара