info@glashatai.com 21:29 04.06.2020

Самo в Глашатай: ето какво ще е откриването на пернишката „Сурва”


Самo в Глашатай: ето какво ще е откриването на  пернишката „Сурва” Източник на снимката: архив

След края на местните сурвакарски празници и с  наближаването на най-пищния маскараден фестивал в България- пернишкия, любопитството към него расте. Организаторите обещават пищно откриване. Глашатай вече има информация какво ще бъде то. Както си му е редът в основата му ще стои сурвакарската традиция, с факелното шествие, огънят и игрите около него.
Спектакълът, който ще видят перничани до голяма степен ще е познат за ревностните почитатели на фестивала. Любопитно е да се отбележи, че за поредна година спектакълът по повод откриването на проявата е поверен в ръцете на един и същ състав и хореограф.
По информация на Глашатай, този път фестивалният огън няма да дойде от небето, а от земните недра. Ще пеят различни от миналите години изпълнители. В ролята на войводата перничани ще видят съгражданинът си Явор Лазов. До тук, обаче са разликите.

По наша информация отново ще има огнени ветрила, както миналата година, Отново ще има танц със знамена като през 2017 и 2018-та и пак ще има хореография с тъпани, типична за този състав, както беше преди година

 

 

 

 

 

 

 

Имайки предвид пространството пред Двореца на културата, където ще се случи проявата. мащабът на официалните гости, които традиционно идват да гледат и площта, необходима за огненото шоу, това с тъпаните и знамената отново можем да очакваме, че публиката ще наблюдава от далеч, а призваните да отразяват събитието ще бъдат в миналогодишната си ситуация- наврени в пространство тип  кошара  „метър на метър”

снимки: архив


Публикувана на 20.01.2019


0 коментара