info@glashatai.com 07:58 24.07.2019

Сурва вдъхнови малки и големи художници и те подредиха три изложби


Сурва вдъхнови малки и големи художници и те подредиха три изложби

Сурва вдъхновява малки и големи. Тя е извор на порив за творчество на художниците. По време на маскарадния фестивал в Перник има цели три изложби посветени на обичая и проявленията му.

Традиционна изложба  „Сурва арт” е подредена в галерия  "Любен Гайдаров". Проявата е част от програмата на фестивала на маскарадните игри.  Повече от 20 пернишки и свързани с Перник  художници показват  творбите си  на ценителите на изкуството. Сред тях има картини, пана, пластики, вдъхновени от празника, фестивала и маскарадната обредност.

30 прекрасни детски рисунки от конкурса „Магията на Сурва" украсияват галерия „При кмета". Уникалните картини, нарисувани от децата на Перник, озариха пространството с красота и цветове. Тази година в традиционния конкурс за детска рисунка, посветен на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри, се включиха ученици от 19 училища, а изпратените картини бяха над 170. Както всяка година и този път журито е било затруднено определи най-добрите, сподели председателят на комисията и директор на галериите в Перник Ели Темелкова.

 "Среща със Сурова" е мотото на изложбата подредена в залата на  "Vip Gallery"  Тя представлява  сурвакарски маски изработени в практически ателиета от учениците от Националната гимназия по приложни изкуства „Св. Лука” гр. София и Основно училище „Иван Вазов” в с. Извор, община Радомир.

 

 


Публикувана на 25.01.2019


0 коментара