info@glashatai.com 02:30 23.08.2019

Хиляди маскирани стоплиха сърцата на хората в Перник днес. Вижте ги


Хиляди маскирани стоплиха сърцата на хората в Перник днес. Вижте ги

Прекрасни маскирани пазители на традицията стоплиха стотици хиляди сърца в Перник днес. Множество Сурвакари, Мечкари, Кукери, Бабугери, Старци, Дервиши си дадоха среща днес на площад „Кракра” в Перник, за да покажат маските си, да разиграят обичая си, да зарадват публиката, да разкажат на всеки пожелал да научи за древната традиция, да се снимат с  любопитни зяпачи. Успокояваха уплашени детски сърчица, черпеха с напитки родителите им. С една дума направиха деня незабравим за перничани и гостите на града.

 


Хиляди участници в маскарада разиграха сурвакарски и кукерски хора по няколко пъти,  не само заради оценката на журито, а заради онази по-важната- тази на публиката.  Очаровани зрители споделяха впечатления, хвалеха се едни на други кой до коя група се е докоснал, водеха спорове коя група е  „по-по- най” на почти професионално ниво и се заклеха да дойдат отново.
Каквото и да осъди журито хората от групите получиха най-високата оценка- тази на заклетите си и почитатели и тази на новите си фенове.

„Това тук не е традиция, тук е състезание и за вашето внимание и затова на онези на трибуната”, каза ми човек от Карловско и покани да ги видя в автентичния им вид.  Друг го репликира, с факта, че и фестивала и обичая са Дух, съхраняващ ни през вековете! Мистика, отличаваща ни и правеща ни самобитни. Че  ще ни има и че духът ни ще пребъде докато в групите бащи водят децата си, а дядовци внуците си.

Хиляди маски: красиви, страшни, самобитни комични и уникални, в съчетание с оглушителния звън на чанове пречистиха, обновиха, подготвиха природата и обитателите и за нов живот.

Два дни Перник е маскарад, а маскарадът е тайнство. Тайнство на преобличането, на маскирането зад което прозира  дълбоко заложената, в човешката ни психика потребност,  да се отчуждиш от собствената си същност, да се влееш, да се слееш с тълпата, да бъдеш незабележим и в същото време ярък, привличащи вниманието образ.
Персонаж, надскочил собствената си сянка и станал други- различен: цветен, страшен, грабващ вниманието и любопитството на всички останали.

Вижте снимки на българските групи на:

 https://glashatai.com/gallery/show/39-syrva-2019-bylgarski-grypi

Вижте снимки на гостуващите чуждестранни групи на:

https://glashatai.com/gallery/show/38-syrva-2019-chyjdestranni-ychastnici


Публикувана на 26.01.2019


0 коментара