info@glashatai.com 06:15 23.07.2019

Ансамбъл „Граовска младост” празнува 60 годишнина


Ансамбъл „Граовска младост” празнува 60 годишнина

Ансамбъл „Граовска младост” празнува 60 годишнина. Спектакълът, с който певците и танцьорите ще зарадват почитателите си по повод юбилея ще бъде на 15-ти март в Двореца на културата.

Емблематичният за Перник фолклорен състав поставя началото си през 1959 година в Двореца на културата гр.Перник Първият ръководител на формацията е  Димитър Ненчев. Три години по-късно започва да функционира и хор, чийто диригент е Иван Тончев.  Ръководител на Народния хор през 1979 година  е  Борис Миланов. Ръководител на танцовия състав е Йордан Божилов.

През годините като ръководители на формациите са били:  ръководител на Народния оркестър и главен художествен ръководител на Ансамбъл ”Граовска младост” – Кирил Методиев; ръководител на Народния оркестър – Татяна Тончева;  ръководител на Народния хор – Живка Бърнева; хореографи – Иван Ангелов, Росен Антонов.

Днес  ръководител  на Народния оркестър е Венцислав Андонов, хореограф Тодор Тодоров, ръководител на Вокалното студио  Силвия Симеонова.

Ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост” се е представял на много републикански конкурси и фестивали в страната, като е завоювал множество призове и награди.

Ансамбълът взема участие и във  фестивали в чужбина като: Франция, Унгария, Белгия, Германия, Полша, Югославия, Русия, Турция, Италия, Канада, Сърбия, Македония, Босна, Черна гора, Швейцария, в Португалия печели “Диплом на честта” и златен медал.


Публикувана на 12.03.2019


0 коментара