info@glashatai.com 06:12 23.07.2019

Спектакъл и плакети за годишнината на


Спектакъл и плакети за годишнината на Източник на снимката: oбщина Перник- пресцентър

Ансамбълът за народни песни и танци „ Граовска младост" подари една прекрасна вечер на перничани, с която отбеляза своя 60-годишен юбилей.Театралният салон в Двореца на културата беше изпълнен до краен предел, както подобава на един такъв невероятен празник, в който се включиха поредица поколения от танцьори, певици и музиканти дали частица от себе си през годините и запазили огъня в сърцето си, огън запален от ритъма на народните танци.

Спектакълът беше една приказна хармония от музика, танци, костюми и невероятна емоция, една феерия от нестихващи аплодисменти и невероятно присъствие на всички изпълнители Той  беше съпътстван и от много поздравителни адреси , награди и цветя за ръководители и изпълнители. 

Зам.- кметът Денислав Захариев приветства от името на кмета Вяра Церовска АНПТ „Граовска младост" и връчи три плакета на ръководителите – Венцислав Андонов, Тодор Тодоров и Силвия Симеонова. 

„Имам честта и удоволствието да отправя към вас най-искрени поздравления по повод 60-годишнината от създаването на ансамбъл „Граовска младост". Благодаря ви от сърце затова, че изпълвате света около нас с повече красота и ни зареждате с онзи особен дух и енергия, които само изкуството може да дари на човека", заяви Захариев и допълни, че те са тези, които създават празниците, тези които ни правят съпричастни с българското духовно и културно наследство и за които най-голямата награда са аплодисментите и радостта в очите на хората.

„60 години Вие с любов доказвате, че сте ревностни пазители на българското фолклорно богатство и най-вече на красотата на ритмите и вокалите от Граово и Шоплука. Благодаря Ви за стойностния и непрекъснат творчески труд, за умението Ви да пазите и предавате на поколенията богатия регистър от гласове и мелодиката на напевите, елегантните и фини стъпки и танцови изпълнения, колорита на шевиците и костюмите, новаторството на хореографията вплетено с традиционализма. Вярвам, че всичко постигнато до тук е основание за гордост и следваща стъпка към съзидателност и уникалност. За да ни има, за да пребъде българското!", каза в приветствието си обастният управител Ирена Соколова.

Тя връчи специални отличия по повод юбилея. Почетен плакет и грамота от губернатора получиха ръководителите на Народния оркестър и вокалното студио Венцислав Андонов и Силвия Симеонова, както и хореографът Тодор Тодоров.

АНПТ „Граовска младост" се ражда в далечната 1959 година. Първият му ръководител е Димитър Ненчев. Три години по-късно започва да функционира и хор, чийто диригент е Иван Тончев.

Ансамбъл „Граовска младост" е създаден през 1959 година и заема достойно място в българската култура. Представя се на много републикански конкурси и фестивали в страната, където завоюва множество призове и награди. Гостуванията му в редица престижни фолклорни фестивали в Европа и Америка са утвърдили неговото име в страни като Португалия, Франция, Унгария, Белгия, Германия, Полша, Югославия, Русия, Турция, Италия, Канада.


Публикувана на 15.03.2019


0 коментара