info@glashatai.com 07:26 26.06.2019

Бели гълъби и плакети за 100 годишнината на пернишкия театър


Бели гълъби и плакети за 100 годишнината на пернишкия театър

20 бели гълъба ще полетят в небето над Перник за 100 годишнината на театъра в града. Това стана ясно на нарочна пресконференция по повод юбилея. За годишнината  е подготвила премиерно представление /повече за него:

След години на мълчание, пернишкият театър с премиетра

Изложба с костюми и реквизит от знакови постановки ще бъде на разположение на почитателите на Мелпомена в Перник. Авторите на три от 11-те есета писани от ученици на местната езикова гимназия ще получат безплатен достъп до постановките на театъра до края на годината.
В Деня на театъра, когато ще е и честването на юбилея в Перник се очаква да пристигнат актьори, режисьори и драматурзи, чиито творчески път е свързан с емблематичната пернишка сцена. Те ще преминат в празнично шествие през центъра на Перник, а пред Двореца на кълтурата младите театрали от школата на Ваня Михова ще изпълнят емблематичната песен на Недялко Йорданов „Неостарявай, любов” В небето на Перник ще полетят бели гълъби.
Плакети на признателност ще получат кметът на Перник, Министерството на културата, Областният управител и президентът Първанов, който е оказал подкрепа на институцията през най-тежките и години, тези в които сцената беше изпепелена от пожар.

12 поименни плакета ще бъдат връчени на бивши директори и заслужили театрали. Признание ще има и за гостуващите 70-80 човека, свъразни с пернишкия театър.

„Малко градове могат да се похвалят с толкова дълга театтрална история”, каза кметът на Перник Вяра Церовска и допълни, че сцената изгоря и  възкръсна като Феникс и е сърцето на Перник.
Театърът е институция с достойно място в културния календар на Перник, каза зам.кметът по култура Севделина Ковачева

 

 


Публикувана на 21.03.2019


0 коментара