info@glashatai.com 07:21 26.06.2019

Откриха музикалния конкурс за млади таланти


Откриха музикалния конкурс за млади таланти Източник на снимката: oбщина Перник- пресцентър

С емоционалното изпълнение на Божидар Лазаров и камерен оркестър “Орфей” с диригент Райчо Христов  тази вечер беше дадебо началото на XIV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в гр. Перник.

По традиция през април Перник е домакин на международната проява  От днес до неделп в града ни ще мерят сили 160 деца и младежи в музикалния конкурс, сред които и 10 гости от Македония, Сърбия и Испания. Сред момичетата най-малката участничка е 5-годишната цигуларка Тереза Терзийска от Пловдив, а сред момчетата е 6-годишният Боян Славов на ударни инструменти. Класацията за най-голям участник води пианистката Мартина Даскалова на 23 години от Пловдив.


Зам.-кметът Ковачева поздрави участниците от името на кмета Вяра Церовска и им пожела успех и на добър час.
„Щастлива съм, че Перник за пореден път ще събере талантливи деца и младежи на XIV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти и на XII Международен конкурс за детска рисунка. Думите са недостатъчни, за да изразя огромното си възхищение и преклонение пред изкуството и харизма на участниците. За мен е чест, че ще можем всички заедно да се насладим на едни великолепни изпълнения и уникални творби, които отварят вратите към добротата на хората и докосват техните сърца. Продължавайте да зареждате с духовна енергия българската нация със своето незабравимо магическо докосване до емоционалната и въздействаща сила на музиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета.


Младите музиканти ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Райчо Христов - диригент на КО "Орфей".
Голямата награда на кмета е 500 лв., а предметен ще бъде призът на областния управител. Свои награди ще дадат камерният оркестър „Орфей“ и Духовият оркестър. Наградата „Клавирна мечта“ е предоставена от Зоя Спиридонова. Актьорът Божидар Попчев също ще връчи свой приз за най-артистичен участник.За втора поредна година институтът „Сервантес“ ще учреди три награди.

В ХII конкурс за детска рисунка участваха 103-ма млади художници. Творбите са оценени от жури с председател Ерика Боянова.

още по темата:

В края на седмицата Перник ще е музика, 160 млади таланти ще свирят класически произведения

Петгодишно радомирче с Гран При от конкурса за детска рисунка в Перник


Публикувана на 12.04.2019


0 коментара