info@glashatai.com 02:32 13.06.2021

Mалък брой жалби по време на изборите и никой не се е оплакал от РИК


Mалък брой жалби по време на изборите и никой не се е оплакал от РИК Източник на снимката: областна администрация-пресцентър

По време на изборния ден не е постъпило нито едно оплакване към тях относно организационно-техническата обезпеченост на вота, както и при обработката на протоколите на СИК. Броят на постъпилите жалби също е сравнително малък - 6 бр. Това отчете Районната избирателна комисия по време на работна среща институции и ведомства, взели пряко участие в организацията и провеждането на Изборите за европейски парламент, провела се днес при областния управител

На сбирката бяха ръководителят на Организационно-техническия екип и главният секретар на областна администрация, председателят и членове на РИК Перник, представители на „Информационно обслужване" АД, клон Перник, ОДМВР, РДПБЗН и секретарите на шестте общини от региона, направиха отчет и анализ на планираните и реализираните дейности в хода на предизборния процес и изборното денонощие. Те отправиха и допълнителни предложения, които да бъдат взети под внимание при предстоящи избори.

Органите, отговарящи за сигурността и охраната в деня преди и нощта на изборите, отчетоха че създадената организация на областно ниво и в общините, е преминала при много добра комуникация и взаимодействие. Направени са съвместни проверки по линия на пригодността на изборните помещения, тяхното охраняване, обезпечаване и безопасност. В самия ден на гласуване не са получавани сигнали за сериозни произшествия, които да възпрепятстват изборния процес.

Директорът на „Информационно обслужване" АД, клон Перник Златка Брадварска отчете високия брой на изрядните протоколи, преминали безпроблемно през системата при първоначалното им сканиране – 167 от общо 259 за цялата област, което е улеснило работата на РИК и е довело до по-бързото приключване на процеса, както и нареждането на област Перник на шесто място в страната с напълно обработени протоколи и окончателни резултати в 11:56 ч. на 27 май.

Общините от областта изразиха задоволство от спокойното протичане на целия предизборен период, като отбелязаха, че немалка част от секционни избирателни комисии, обаче са имали проблем с ксерокопиращата и принтиращата техника, заради амортизация и липса на придружаващи ги материали, като дежурни екипи са реагирали своевременно със снабдяването им. Секретарите на общинските администрации отчетоха необходимостта от закупуване на принтери от по-висок клас и с по-дълъг експлоатационен период.


Публикувана на 31.05.2019


0 коментара