info@glashatai.com 04:42 15.07.2020

Предотвратиха атентат. Задържаха 16- годишно момче


Предотвратиха атентат. Задържаха 16- годишно момче

 

Радикализиран 16-годишен младеж от Пловдив е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Ученикът е българин, в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

Според прокуратурата  16-годишният Мартин, който се разследва за подговка за тероризъм, се е радикализирал чрез  интернет.  Вербуването му е продължило около година, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Става дума за единичен случай за радикализация. Няма информация дали наистина е готвен атентат, тъй като продължава рнаботата с детето.

Гешев призова на случая с Мартин да се гледа като на случай дете-жертва, а не извършител на престъпление. Затова и с него работят психолози и специалисти от Детската педагогическа стая. Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към ИДИЛ. Те  са съдействали за неговото задържане, което не е било публично и са завели разследващите и представителите на службите за сигурност за сигурност в помещенията, които бяха показани на видео по време на пресконференцията. От кадрите се вижда, че са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни, както уточниха от прокуратурата.

От разговорите с детето е станало ясно и какво е неговото обяснение за тези вещества и химически пособия в помещенията. То твърди, че има интерес към химията. Независимо от това, че съдът вчера е преценил, че по адекватната мярка за детето е да бъде на свобода под надзора на Детската педагогическа стая, прокуратурата възнамерява да протестира това и да иска от съда да бъде настанен в ареста. Според държавното обвинение момчето трябва да бъде в изолация.

Ако това не се случи, МВР и прокуратурата ще разчитат на съдействието на детето, работата тепърва започва, за да му се помогне да бъде спасено от тази радикализация, подчерта Гешев.

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище, няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди, разказаха пред "Хоризонт" източници от МВР.

Източник:http://bnr.bg/

 


Публикувана на 08.06.2019


0 коментара