info@glashatai.com 02:13 13.06.2021

"Сурва" гостува в Лондон


Духът на обичая и фестивала Сурва се пренесоха в Лондон, където бяха представени чрез уникална изложба от фотоси. Гостите на експозицията имаха възможността да се докоснат до традицията, чрез истински сурвакари и приготвени местния ястия.  Делегацията беше водена от кмета на Община Перник Вяра Церовска.

„Тази  вълнуваща среща е по инициатива на Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт в Лондон. Тя и нейният брат имат много силна връзка с Трън. Оттам се зароди идеята да бъде представен регионът с традициите на Трън, Брезник и Перник", сподели Вяра Церовска.  

Експозицията е била видяна от много българи, които от дълги години живеят в Англия, както и от много почитатели на фестивала на маскарадните игри. Събитието е било отразено от много журналисти, които са представили Сурва в техните медии. 

„Заедно се забавлявахме на изпълненията на народна музика, както и на трънския хумор, бяха вълнуващи и въздействащи мигове. Групата на Трън  се представи и с традиционната бусинска керамика", каза Вяра Церовска.


Публикувана на 11.06.2019


0 коментара