info@glashatai.com 00:12 11.07.2020

Барона ще чете стиховете си в Перник


Барона ще чете стиховете си в Перник Източник на снимката: facebook

 

Поетът Ивайло Терзийски или както го наричат приятели и почитатели Барона ще представи новата си стихосбирка "Сърце в ремонт" в  Перник. Премиерата ще бъде в градската библиотека на 27 юни. Поетичната книга ще бъде представена от литературният критик Иван Хранов, а водещи на вечерта ще бъдат актрисата и поетеса  Калина Влади и Константин Враджалиев.

Перник е поредната спирка в турнето на „Сърце в ремонт”. След серия бляскави и успешни премиери в София, Пловдив, Плевен, Русе, Силистра, Берлин и разбира се Лондон, където живее поетът, Терзийски очаква да се  срещне с много свои приятели в миньорския град, затова вечерта ще премине под мотото "Ивайло Терзийски и приятели".

Поетът  е роден е на 11.07.1970 г. в Плевен, но от 1974 г. живее в Силистра. Завършил е РУ “Ангел Кънчев” – Русе.  Прописва стихове на 11 години в резултат на едно влюбване. Майка му е неговият пръв редактор. Автор е на поетичните книги “Манастир за душата ми няма” (1994); “Отмини ме, Любов” (1998); “Колкото, толкова” (1999); “Жена нависоко” (2002); “Сълза под крило” (2008). Носител е на повече от 30 национални награди – отличия в градовете София, Банско, Русе, Свищов, Разград, Силистра, Варна, Пазарджик, Трявна и др. Негови стихове са печатани в местната и централната преса

 „Сърце в ремонт” бива определяно като  книга-апология на спираловидното любовно чувство – от възхода и летежа, до разочарованието и раздялата. „В днешното претъпкано от суха информация време очевидно оголеният любовен трепет е онази жизненонеобходима глътка ведрина, която почитателите на поезията все повече търсят. Ивайло Терзийски е майстор на детайлното, експресивно описание на несподелената страст, но винаги в неговите творби се появява една автоиронична поанта, която очарова и издига поезията му над мрачното битие. За него поезията е виртуална живопис, вмъкване в един друг, примамлив свят, а любовта не престава да бъде най-важната тема на неговото изкуство.” , пише  Анжела Димчева в „Труд”

СЪРЦЕ В РЕМОНТ

Тя си тръгна. Стопанката вече я няма...
И какво да направя със този живот:
да си купя море и герданче за мама,
да поканя на гости големия род...

С тях какво ще си кажа?! По някоя клюка
или фас ще посмачкам, тревожен и блед,
а когато умра от досада и скука
ще излезна от къщи с краката напред.

Но не бива. Стопанката нейде замина,
вехнат чувства и вечнозелени цветя.
Трябва пушек да пусна поне из комина,
по връвта му прозрачна да слезне и тя.

Нека с птиците тя се престори на лято
и да среже с крила януарския мраз,
да ми бутне котлето привечер, когато
чай от лайка приготвям за двамата аз.

А не се ли завърне... да лепна на входа
надпис кратък, горчив като гръцки лимон:
„Тази къща без нея изглежда за продан,
а сърцето ми още от днес е в ремонт.”

 

 

 

 

                                                                                      сн.Христина Радева


Публикувана на 12.06.2019


0 коментара