info@glashatai.com 05:28 07.06.2020

Уникална експозиция разказва за духа на Перник


Уникална експозиция разказва за духа на Перник

Една уникална експозиция показва пернишката галерия по повод  90-годишнината на  града. В зала „Любен Гайдаров са събрани  43 платна и пластики на 22 ма майстори на четката, за жалост  всички те не са сред нас.  Изложбата е от фонда на галерията и има особена историческа стойност за по-младите посетители и мил сантимент за по-възрастните.

Творбите са едно особено връщане назад във времето и пространството. Те носят духа на епохата си, но и онова особено усещане за духа на Перник и обитателите му. Когато разбрах за изложбата,  мислех, че  от картините ще лъха непознатият за мен Перник. „не непознатият, а нарисуваният Перник”, така я определи директорът на Галерията Елена Темелкова.
Нарисуван бит, дух, ежедневие и емоция лъхат от платната и завладяват не само с форми, но и размери, с които се характеризира епохата.
„Не е трудно да се проследи хронологията на развитие на града. Невъзможно е.”, каза ми галеристът Снежана Велинова и продължи „ Първата картина, която представихме е на Иван Тричков и е от 1928-ма година. Тя и така се казва „Перник 1928”

В експозицията се преплитат  години, автори и това е най-доброто. Има емблематични за града места и  личности рисувани от различни автори и това е най-ценното. Да видиш  поминъка създал града и спомогнал развитието му през погледа на няколко емблематични за България майстори на четката. Или на един в различните периоди от творчеството му както е при творбите на Любен Гайдаров, завещал ни и мината, табаните, духът миньорски и развитието си на художник в тях.

Правят впечатление няколко портрета на миньори и изображението на един и същи човек. Кой е той, какъв е приносът му или просто е обичал да позира, вероятно някой от по-възрастните зрители може да си спомни. Така както особен сантимент за голяма част от перничани носи
брикетната фабрика, нарисувана от Христо Донков, Васил Бараков и  Любен Гайдаров.

Другият поминък дал тласък в развитието на Перник и естествено намерил огромно място в творбите на талантливите му жители е металургията. Интересно е да видиш пещите през погледа на майстори на четката като  Петър Колев, Марин Гогев и Цани Цанев. Огромни платна с подчертана игра на цветовете, носещи усещането на онази зловеща топлина на леещия се метал при Гогев и внушителните размери при Цанев.

Битието на работещите с почти  еротичен привкус е намерило място в творбите на   Иван Букарски, за да стигне до онази знаменателна бяла врата и „for sаle” на без време напусналият ни Ангел Атанасов.

Най-много платна са на Л. Гайдаров, не само защото пернишката галерия носи неговото име, но и заради творческото дълголетие на автора, завещал на поколенията стотици творби, съхраняващи се във фонда на галерията.


Публикувана на 25.06.2019


0 коментара