info@glashatai.com 00:34 16.11.2019

Десетки перничани с „ремонтирани сърца”


Десетки перничани с  „ремонтирани сърца”

Десетки перничани  и гости на града избраха да „ремонтират” сърцата си, потапяйки се в чувствената поезия на Ивайло Терзийски, снощи.  Почитателите на поетичното слово препълниха читалнята на Регионалната  библиотека на премиерата на най-новата му   книга „Сърце в ремонт”.
Поетичен дух, аристократизъм и бликаща в пространството приятелска атмосфера витаеха в залата.  За книгата  говори критикът и поет Иван Хранов, който оказа се е уловил най- тънките детайли в метафоричното слово на автора.

Вечерта носеше мотото„Ивайло Терзийски и приятели” и талантливи приятели на Терзийски имаха възможност да потопят публиката в собствената си поезия или просто да споделят мисли и чувства. Оказа се, че някои са пропътували не малко разстояние за да присъстват на премиерата в Перник., но пък говориха с усмивка и предизвикаха усмивки с припетите си по пътя

 

 

 

 

 

 

 

По желание на Ивайло в залата прозвучаха творби на Румяна Пелова и Димитър Манолов. Специалното внимание на автора към всеки един от присъстващите в залата допринесе за атмосферата.

Вечерта нямаше как да мине без превърналата се в запазена марка претенциозност на Цвета Бакарска,  която  пробва да блесне  пред публиката с добро познаване на заглавията на  шестте книги на Терзийски, вплитайки ги в „разказче за приятел”

Представянето на „Сърце в ремонт” пред перничани беше осъществено от приятел- поетесата Калина Влади, чиито артистичен талант допринесе за завладяващото звучене на стиховете.

 А от тях бликаше любов във всичките и форми. „Сърце в ремонт”  се оказа книга за любовта във всичките и форми: окриляващата, стоплящата, страстна,  носещата болка и разочарование

Артистичният талант на Влади, зад поетичния псевдоним на която се крие актрисата Василка Сумева и помогна в умелото превъплъщение на интервюиращ журналист. Въпросите, които зададе за майката и любимата  вълнуваха до сълзи.

Превръщането на вечерта в своеобразно интервю помогна на присъстващите в залата  да научат за историята на псевдонимите на автора. Оказа се, че Барона, както всички наричат Ивайло идва от негова роля в театъра, където се е изявявал за кратко като барон Мюнхаузен.

Перник беше  поредната спирка в турнето на „Сърце в ремонт”. След серия бляскави и успешни премиери в София, Пловдив, Плевен, Русе, Силистра, Берлин и разбира се Лондон, където живее поетът.
Десетки перничани, които избраха да бъдат на премиерата си тръгнаха с „ремонтирани” сърца, одухотворени, докоснали се до красивата чувствена поезия.

Поетът  е роден е на 11.07.1970 г. в Плевен, но от 1974 г. живее в Силистра. Завършил е РУ “Ангел Кънчев” – Русе.  Прописва стихове на 11 години в резултат на едно влюбване. Майка му е неговият пръв редактор. Автор е на поетичните книги “Манастир за душата ми няма” (1994); “Отмини ме, Любов” (1998); “Колкото, толкова” (1999); “Жена нависоко” (2002); “Сълза под крило” (2008). Носител е на повече от 30 национални награди – отличия в градовете София, Банско, Русе, Свищов, Разград, Силистра, Варна, Пазарджик, Трявна и др. Негови стихове са печатани в местната и централната преса


Публикувана на 28.06.2019


0 коментара