info@glashatai.com 19:17 04.06.2020

Напеви и танци огласят полите на Витоша днес /снимки/


Напеви и танци огласят полите на Витоша днес /снимки/ Източник на снимката: oбщина Перник- пресцентър

Народни песни и хора огласят днес полите на Витоша за 12-та година. Повече от 600 участници участват в поредното издание  на провеждащия се в  село Кладница Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“  Ма сцената днес пеят и танцуват самодейни формации  и индивидуални изпълнители За първи път има  състав от Гърция.
„Скъпи, жители, и приятели на едно от красивите кътчета на нашата родина, разположено в топлия южния склон на Витоша – село Кладница, щастлива съм, че имам възможността да открия 12-то издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви" . Фактът, че над 600 участници от цялата страна участват в него го превръща в събитие, което има съществена роля за съхраняването на българския фолклор. Опазването на съкровищницата на българската култура има голямо значение за популяризирането й сред младите хора и за съхраняване на националната ни идентичност", приведства самодейците кметът Вяра Церовска и им пожела успех .


„За мен е чест, че за 12-та поредна година имам възможността да ви приветствам в полите на Витоша по случай този прекрасен фолклорен събор, който съхранява българските традиции и ги предава от поколение на поколение. Без вас този събор нямаше да се организира толкова години ”, заяви с гордост Васил Мирчев и благодари на кмета Вяра Церовска за постоянната подкрепа и осигурените средства за ремонта на читалището.
Съборът има конкурсен характер. Жури от специалисти в областта на фолклора оценяват изпълненията. Председател на журито е доц. д-р Албена Георгиева - председател Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и членове Цветанка Атанасова – етнолог от гр. Перник и Милчо Георгиев – етнохоролог от гр. Перник.
На празника присъстваха още зам.-кметовете Владислав Караилиев и Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова, общински съветници и кметове на населени места.

Главната цел на проявата е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките Струма и Места.


Публикувана на 30.06.2019


0 коментара