info@glashatai.com 02:32 11.07.2020

Започна съборът "В сърцето на Граово" /снимки/


Започна съборът

За втора поредна година Църногорски събор – „В сърцето на Граово“ представя красотата и богатството на фолклора, вярата, обичаите и занаятите в Граовска област. Проявата започна с научен форум „Храната на бъдещето“ представи на широката аудитория развитието на биоземеделието и изобщо развитието в земеделския сектор в област Перник, като същевременно постави акцент и върху вярата, като духовна храна, думите и новините, с които ежедневно се храним, образованието и научните достижения, които вече ни носят послания от бъдещето. В колоквиума участие взеха още министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
Празникът продължи с традиционния водосвет за здраве във фиалата на манастирския комплекс и официалното откриване на Църногорския събор.

Тридневното събитие се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите, с благословението Българския Патриарх Неофит.

Общо 1016 изпълнители, от които 160 професионалисти и 856 любители, са заявилите участие във второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово”, който ще се проведе от 12 до 14 юли край манастира „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян”, село Гигинци, община Брезник.

Те са представители на 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана и на 16 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Сред тях: народни читалища, музикални училища, клубове - общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много индивидуални изпълнители.

Вторият ден на събитието (13 юли) ще започне със света литургия. От 10:00 до 19:00 ч. танцови и певчески състави от целия Югозапад ще се представят със свои изпълнения.

Интересните акценти в програмата са награждаването на представители на Обединени български животновъди от 16:00 ч., както и участията на гост-изпълнителите на сцената на събора - Ансамбъл „Родопа” от 12:00 ч., „Гласовете на Граово” - от 13:30 ч. и Берковската духова музика от 19:00 ч.

В последния ден на Църногорския събор „В сърцето на Граово” (14 юли) присъстващите отново ще се насладят на фолклорното богатство и творчеството на самодейните състави, колективи и групи от региона.

Гост-изпълнители на финала са ансамбъл „Тракия” – с концертно участие от 12:00 ч. и Румяна Попова – от 13:00 ч.

Като съпътстващи събития и през трите дни гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители, фермерският пазар, кътовете свързани със занаятите, с възстановката на българско село, хайдутството, български носии и облекла от различните етнографски области. За първи път на Църногорския събор ще бъде представена и уникалната Бусинска керамика, характерна за района на Трънско.


Публикувана на 12.07.2019


0 коментара