info@glashatai.com 12:29 25.02.2020

Набързо съветниците отметнаха 13 точки дневен ред и се скараха на 14-тата


Набързо съветниците отметнаха 13 точки дневен ред и се скараха на 14-тата Източник на снимката: архив

Сградата на бившата пернишка Стоматология се оказа темата на спора между общинските съветници на днешното им заседание. Извънредната сесия беше с 14 точки, 13 от които бяха гласувани буквално за минути. Без дебати минаха няколко точки, свързани с продажба на общински имоти, както и поредното пристрояване на кафене на улица Търговска, което и без друго заема голяма част от пешеходната зоа пред него. С лека ръка съветниците се отметнаха и от свое решение, взето преди по-малко от месец

Политическото красноречие обаче се разгоря когато съветниците трябваше да гласуват отдаване под наем на няколко помещения от сградата на бившата Стоматология на един от мобилните оператори, който да постави там свои съоръжения.

Както Глашатай първи писа Данъчните продават емблематична сграда за Перник

От ляво скочиха със специална декларация, в която заявиха че „публичната продажба на Стоматологията е само един от многото примери за управленската немощ на този кметски екип”

Зам.-кметът Денислав Захариев обясни, че за разлика от казуса с Болницата за долекуване и рехабилитация, където НАП се опита да продаде сграда публична общинска собственост, тук ситуацията е много по-различна. 
  „От 2009 г. статутът на бившата стоматология е сменен от публична общинска собственост и има функции на частна общинска такава. Тъй като постройката вече не може да се използва по предназначение, единствената отговорност на Общината е да влага огромен ресурс по разходи за охрана и укрепване на същата тази сграда. Общинският съвет, със свои решения през годините, многократно е потвърдил желанието на Общината и Съвета сградата да бъде продадена, не виждам какво лошо има в това, че и ние и държавата търсим купувач за тази постройка, която ако остане в сегашното си състояние е обречена на саморазруха. В това, че пускаме договори за наем няма нищо лошо - те имат клауза, която гласи, че при продажба на сградата същите ще бъдат прекратени", заяви зам.-кметът на Община Перник.
  Денислав Захариев отбеляза, че Община Перник също се опитва да намери купувач на сградата. При обявената от НАП начална тръжна цена от 3 206 278 лв. се очаква в общинската хазна да се върнато около 3 милиона лева. 
  „Задълженията, за които НАП също се включи в продажбата на сградата, и според мен лично това е добре, защото НАП има повече възможности и доста по-широк кръг на обявяване към заинтересовани лица са 400 000 лв. 200 хиляди от тях са по актове на местни данъци и такси към Община Перник. Началната цена за продан е доста добра. Надявам се, че с наши и техни усилия сградата да бъде продадена. НАП ще получи около 200 000 лв., всички други около 3 милиона лева ще бъдат преведени в Община Перник.", допълни Захариев.

Думите му бяха повод за атака от страна на Ралица Андреева, която видя в тях отношението на властта към общинската собственост


Публикувана на 16.08.2019


0 коментара