info@glashatai.com 19:22 20.02.2020

И тежката ситуация с водата не можа да обедини общинските съветници


И тежката ситуация с водата не можа да обедини общинските съветници

И тежката ситуация с водата или по-скора наближаващата и липса не можа да обедини съветниците в Перник. Вместо общо търсене на решение на проблема, в залата за заседания се чуха нападки, обвинения, серия от реплики, дуплики и обяснения, но не по темата, а политически предизборно.
Както Глашатай вече писа от кметът Вяра Церовска бяха поискани обяснения по най-наболелите теми за перничани: тази за въздуха и за водата.

„Всички водни съоръжения в Община Перник са изграждани в средата на миналия век. Пречиствателната станция е въведена в експлоатация през 1955 година с капацитет 600 л/сек. на секунда.Периодът на експлоатация е повече от 60 години и е довел до значителни загуби на питейна вода. При изследванията, които направихме във връзка с изготвянето на проекта за водния цикъл беше установено, че 75 процента са загубите на питейна вода", заяви кметът пред Общинските съветници в града.", каза Церовска и изтъкна инвестициите в сектора, които са анправени през мандата и Над 85 милиона е сумата, която ще бъде отделена за изграждане на ВИК инфраструктура по ОП „Околна среда 2014 -2020". Освен това е предвидена и реконструкция на пречиствателна станция за питейни води за град Перник на стойност 3,6 млн.лв. с ДДС . В момента тече и ремонт на стената на язовир „Студена". Към момента са изградени : улична водопроводна мрежа в села Ярджиловци – първи етап на стойност 1 840 664 лв., Реконструкция на водопроводна мрежа в с. Кралев дол. – 174 205,00 лв. и др.

Съветниците от ляво скочиха и поискаха оставката на шефа на ВиК, изчислявайки, че с тези темпове, до декември месец язовират ще е достигнал санитарният си минимум. "Годна ли е да поеме евентуални дъждове пречиствателната станция", попита Кирил Леонов и обяви, че за подръжката на 100 км. ВиК мрежа в момента отговарят двама служители.
Милан Миланов пък изрази съмнение, че водният цикъл изобщо ще се осъществи, заради 30 млн.лв, съфинансиране, което ВиК трябва да осигури. Това би могло да стане със заем, който обаче, абонаните след това трябва да покрият, което автоматично означава вдигане на ценатат на услугата. По закон, обаче тя трябва да бъде социално поносима

 

-


Публикувана на 11.09.2019


0 коментара