info@glashatai.com 03:01 25.01.2021

Читалището в Студена стана на век


Читалището в Студена стана на век Източник на снимката: областна администрация-пресцентър

100 години от основаването си отбеляза Народно читалище "Светлина – 1919 г." в с. Студена. То е  създадено през далечната 1919 г. Неговите първи основатели са Здравко Богданов, Младен Мишов, Димитър Христов, Димитър Масларски, Иван Панов и др. Първоначално то се помещава в къщата на Георги Мечкарски. Първите членове на читалището наброяват 50 души като същите даряват 120 тома книги, с което се слага началото и на първата библиотека в селото.

През годините в културната институция кипи богата и разнообразна художествена и просветна дейност – театър, певческа и танцова група. През 1962 г. със средства събрани от продажбата на собствени земи и самооблагане на населението се построява новата читалищна сграда.

Интересен факт е, че читалището в Студена е в основата на построяването на училището чрез дарена сума от изнесени театрални представления.

На 20 април 2001 г. читалище "Светлина" е вписано в регистъра на Народните читалища на Министерство на културата под номер 541.

По повод юбилея областният управител Ирена Соколова връчи почетен плакет и грамота на председателя на читалищното настоятелство.


Публикувана на 20.09.2019


0 коментара