info@glashatai.com 19:00 30.07.2021

Важно за водния режим- обновена


Важно за водния режим- обновена

 

Воден режим ще има.   От кога не се знае  Какъв- също. Това стана ясно на нарочна пресконференция на кмета Владимиров. Предложението на кмета е чешмите на перничани да текат от  5 .00 до 10.00 и вечер от 17.00  до 22.00 часа,  Това е предложение на Община Перник което е съгласувано с РЗИ , редица институции и перничани. Кметът Владимиров е изпратил писмо с предложението си до Асоциацията на по ВиК, самото ВиК и чака отговор от тях. Ако няма  отговор от тях, ще се чака понеделник.

Предложението е съобразено с изискването на Министерството на околна среда. Тяхното изискване е да няма по- голям разход на вода от 1 млн. куб.м на месец. При този разчет водата ще стигне за пет месеца.

Този вариант на ежим ще е удобен за перничани, но едва ли ще е удобен за ВиК, предположи Владимиров. Надявам се те да подсигурят достатъчно екипи, включително и аварийни, каза кметът.

Областният управител Соколова заяви, че също е в очакване на становище от ВиК.


Според ВиК експертът Камен Каменов трябва да се помисли да се намали разходът на вода, като се осигури такава за селата близки до яз. в района на Ярджиловци, от където са взети проби, кото трябва да покажат дали водата е годна за консумация. Владайските водохващания биха били полезни, за хората живеещи в района на Църква. Тези мерки ще спестят вода и са сравнително евтин вариант.
Все още се чака и резултатът от пробата на яз. Долна Диканя. Вариантът да се черпи вода от там е по0скъп, но също е удачен

Докато ВиК не изпрати становището си- нищо не е ясно. Шефът на дружеството Витанов цял ден не вдига телефона си

Минути след 16.00 часа от пресцентъра на община Перник съобщиха за Глашатай, че режимът вече е факт. Той влиза в сила от 18 ноември по пет часа сутрин от 05.00 до 10.00 и пет вечер от 17.00 до 22.00 перничани ще имат вода
Глашатай ще продължи да следи темата и да ви информира

 

 

--

 


Публикувана на 15.11.2019


0 коментара