info@glashatai.com 12:37 06.04.2020

Съветниците пак се изпокараха за няма нищо. Ако така продължат, нищо добро не ни чака


Съветниците пак се изпокараха за няма нищо. Ако така продължат, нищо добро не ни чака

Общинските съветници на Перник отново се изпокараха. Препирните изместиха конструктивния дебат. Шоуто се наблюдава на второ заседание на съвета и ако тонът на местните избраници продължи да е този нищо добро не чака този град. Днес минипарламента се събра извънредно за да гласува искане за удължаване на срока на безлихвен заем  от 4,2 млн.лв. Както Глашатай вече писа точката не влезе на предишното заседание на съвета, защото не беше минала през комисия.
Изглеждащата на пръв поглед консенусна  докладна, обаче днес разгоря страстите с нова сила и с пълна пара. За пореден път вносителят в лицето на кмета липсваше в залата, което даде повод на Милан Миланов да недоволства, че нямало на кого да зададе въпросите си. Той  почти обвини председателя Колев, че не е поканил общинската администрация и получи отговор, че кметът всъщност е поканен чрез имейл и че правилникът задължава кмета или негов заместник или представител на администрацията да бъдат в залата.

 От ляво Ралица Андреева му опонира, че „инатлъкът” на десните общински съветници е превърнал заемът в лихвен и изискуем и сега данъкоплатецът плаща лихвите. Последваха упреци и от двете страни.
Назидателният тон на Андреева провокира доктор Мария Маринова да декларира, че при следващото изказване на лявото острие ще напусне залата, „защото упреците и обидите” оронват престижа на институцията.

Междувременно в залата се появи финансист номер 1 на общината Елица Манова, която поясни , че всъщност безлихвеният заем е удължен през 2017-та година и обединява два такива, теглени през 2015-та година, които са от 2 млн. и 2,2 млн. лв..Преди две години те са обединени с още един от 3 млн.лв.. Заради невъзможността по закон да бъдат удължавани миналата година е отпуснат друг в същия размер, с който са погасени. Както всички знаем държавата си взе 3 млн.лв, а останалите 4 местните власти гласуваха да удължат безлихвено. Дали това ще се случи зависи от министъра на финансите


Публикувана на 05.12.2019


0 коментара