info@glashatai.com 22:37 06.07.2020

Перник се включва в платформа на ЕК за въгледобивните райони. Владимиров преговаря тук, Кръстев в Брюксел


Перник се включва в платформа на ЕК за въгледобивните райони. Владимиров преговаря тук, Кръстев в Брюксел

Перник се включва в платформа на ЕК за въгледобивните райони. Това стана ясно вчера след среща на кмета Станислав Владимиров с Катарина Сиков-Магни-  представител на генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, която заедно с представители на Грийнпис обиколи няколко въглищни района в страната. В разговорите участва и областният управител Емил Костадинов.

Акцент в разговорите е била предстоящата трансформация на въглищните региони на България, която трябва да се подготви и извърши с активното включване на засегнатите местни общности в Перник, Бобов дол, Големо село, Гълъбово.

Днес в Брюксел зам. кметът Стефан Кръстев заедно с кмета на Бобов дол Е. Величкова и представители на енергийния бизнесучастваха в дискусия по същата тема за Европейския зелен пакт и разработваната от Европейската комисия „Платформа за справедлив преход във въглищните региони”

Кръстев се срещна с комисар  Франс Тимерманс – изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия и пряко отговарящ за Европейски зелен пакт. На нея бяха разисквани конкретни въпроси и предложения. В близките седмици предстои Европейската комисия да обяви конкретните планирани мерки и насочените за реализирането им фондове, както и целевите региони в Европа, които ще могат да се възползват от тях.


Публикувана на 21.02.2020


0 коментара