info@glashatai.com 23:47 02.06.2020

Първо в Глашатай: ето какво решиха съветниците за излъчването на заседанията


Първо в Глашатай: ето какво решиха съветниците за излъчването на заседанията

Искането на неголяма група граждани заседанията на Общинския съвет да се излъчват on-line предизвика  бурни дебати в залата на местния минипарламент.  И от ляво и от дясно бяха съгласни това да се случи. Истината обаче е, че подобна дейност трябва да бъде регламентирана Ралица Андреева аргументира това с  точки от правилника, които регламетират   ползването на техника в залата Освен това подобна дейност трябва да бъде изрично регламентирана, така че да не нарушава българското и европейско законодателство.

Председателят на минипарламента Димитър Колев  декларира, че институцията няма финансови средства да осъществи каквото и да било излъчване.
Любмир Жотев се аргументира, че подобно излъчване може да направи оператор, който така или иначе спазва аудио-визуалните регламенти, какъвто в града е местната кабелна телевизия.
Представляващият кмета негов заместник Стефан Кръстев декларира възможност общината да се съобрази с регламента GDPR  и да организира on-line излъчване, месец след като съветниците регламентират дейността.
Присъстващият представител на искащите подобно излъчване граждани нахока съветниците: „нали си давате сметка, че искаме подобно излъчване, защото се съмняваме, че не работите добре” , каза тя и  упрекна един от съветниците, че формира мнението си, четейки Глашатай Гражданка скочи на Глашатай и общински съветник в залата на Общинския съвет

В крайна сметка местните законотворци гласуваха  заседанията на Общински съвет в Перник да се предават на живо в ефир и онлайн от Кабелна телевизия За целта председателят на Общински съвет се задължава да инициирана среща между ръководствата на Община Перник и Кабелната телевизия, след което да бъде внесен проект за решение в Общинския съвет.


Публикувана на 26.02.2020


0 коментара