info@glashatai.com 00:54 29.05.2020

Президентът Радев с поредна критика към правителството


Президентът Радев с поредна критика към правителството Източник на снимката: president.bg

Президентът Румен Радев за пореден път критикува правителството заради мерките му  за овладяване на Ковид 19.
"Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят поомощ. Гладът скоро може да надделее над страха". Това каза президентът Румен Радев в специално изявление, посветено на извънредното положение и пандемията, причинена от коронавируса.

Трябва да си поставим ясни национални цели, каза държавният глава и посочи, че такава цел трябва да бъде връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки."Това може да бъде постигнато с усилията на всеки от нас", каза президентът.

Ще оцелеят онези, които са сплотени и иновативни, добави той и посочи, че здравеопазването във взаимодействие с останалите системи трябва да възприеме по-гъвкава стратегия и да разшири кръга на изследваните лица.

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни. Част от мерките в извънредния закон и при приетите в последствие с решение на Министерски съвет, се определят и от гражданите, и от бизнеса като „недостатъчни“, а някои от тях - и за „неудачни“.

Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния. А формулата „60 на 40“ е на практика трудно предложима. Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватни компенсации и за работниците, и за бизнеса. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот./източник:БНР/


Публикувана на 03.04.2020


0 коментара