info@glashatai.com 00:10 29.05.2020

Навършват се 144 години от Априлското въстание


Навършват се 144 години от Априлското въстание

Годината е 1876, денят 20 април – една паметна дата в българската история. На този ден, преди 144 години, нашите деди се вдигат срещу цяла империя в името на едно – свободата.
Днес по-често годишнината се отбелязва на  1 май (по нов стил на календара)  Избухналото преди 143 лета въстание е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал петчасовия път от Копривщица до Панагюрище само за два часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои.

 


Публикувана на 20.04.2020


0 коментара