info@glashatai.com 00:56 29.05.2020

Борисов отговаря на въпроси за кризата около Ковид 19 в Парламента


Борисов отговаря на въпроси за кризата около Ковид 19 в Парламента

Премиерът Бойко Борисов отговаря на въпроси свъразни с кризата около Ковид 19 на извънредното заседание на парламента, Депутатите събраха кворум от 143 народни представители, при необходими 121. В пленарна зала са премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Бойко Борисов отчете, че по мярката 60/40 към момента има 7403 подадени заявления, а над 101 000 работници са се възползвали от нея.

Между 7000 и 10000 работници запазват работата си всеки ден, посочи той.Борисов подчерта, че има три пъти по-малко регистрирани безработни за 20 дни.
„2769 към 27 април са регистрираните безработни, три пъти по-малко отпреди 20 дни, намалението е с 5000 души за 13 работни дни, средно на ден намаляват между 300 и 400 души“, цитира данните той.
Очаква се до края на месеца над 120 000 работни места да бъдат запазени с мярката 60/40, заключи Бойко Борисов.

Основен опонент му беше лидерът на БСП Корнелия Нинова "Не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което сте чували досега на пресконференции. Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България. Нямаме план за излизане от кризата - това е новината от днес. Г-н Борисов от изслушването разбираме, че нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад от 3 %, вместо 8, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче и както вече чухме - нямате план как да се върви оттук-нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задължеинията да бъде адекватна в тази криза. Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави", изтъкна Нинова.

Към момента имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди - от Китай, 15 000 - от МЗ, още 30 хиляди - от Корея. Това съобщи при изслушването му в парламента премиерът Бойко Борисов на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението. Според Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия, даде за пример тя, са тествани 25 хиляди на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.
Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване - като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот, обясни премиерът.
Той цитира и данни, според които на 21 април, например, са направени 747 теста, на 22 април - 1105.
Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до


Публикувана на 28.04.2020


0 коментара