info@glashatai.com 01:01 29.05.2020

Извънредното положение няма да бъде удължавано. Продължават да действат противоепидемични мерки


Извънредното положение няма да бъде удължавано. Продължават да действат противоепидемични мерки

Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Правителството, обаче, ще предложи на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи промените в Закона за здравето, които дават възможност с акт на министъра голяма част от мерките, които се провеждат сега и показват ефективност, да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение:

„Предвижда се министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях и на влезлите в страната от други държави. Дава се правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните мерки на територията на страната или отделни региони. Конкретните мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването“.

Съдебната система ще възобнови дейността си. Частните съдебни изпълнители няма да налагат запори до два месеца след отпадане на извънредното положение
Мярката 60 на 40 ще продължи до 30 юни. Изпитите на учениците от четвърти и десети клас няма да бъдат провеждани, стана ясно още на брифинга

Икономическите и социалните мерки ще продължат да действат до края на годината


Публикувана на 04.05.2020


0 коментара