info@glashatai.com 01:14 29.05.2020

Отбелязваме Денят на Европа


Отбелязваме Денят на Европа

На 9 май отбелязваме Деня на Европа.  Късно вечерта на 8 май 1945 година Германия подписва капитулацията си, а тогавашният американски президент Хари Труман и британският премиер по това време Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 2 септември 1945 година и Япония капитулира.
Денят на Европа отбелязва датата, на която през 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 5 години след края на Втората световна война в Европа Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
 ”Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко действителна солидарност", казва в декларацията си Шуман.
 
От 1950 г. Европейската общност за въглища и стомана започва да обединява европейските държави в икономически и политически план, за да се гарантира траен мир. Шестте държави основателки са Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия. През 1957 г. с Договора от Рим се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), позната също като „общия пазар“. Дания, Ирландия и Обединеното кралство се присъединяват към нея на 1 януари 1973 г. и с тях страните членки стават девет на брой. През 1981 г. Гърция става 10-та държава от ЕС, а Испания и Португалия я последват пет години по-късно. През 90-те години на са подписани два договора — Договорът от Маастрихт от 1993 г. (Договор за Европейския съюз) и Договорът от Амстердам от 1999 г. През 1995 г. към ЕС се присъединяват три нови държави: Австрия, Финландия и Швеция. Малко село в Люксембург дава името си на споразуменията от Шенген, които постепенно позволяват на хората да пътуват, без паспортите им да бъдат проверявани по границите.

10 нови страни от Централна и Източна Европа се присъединяват към ЕС през 2004 г., последвани от България и Румъния през 2007 г. Договорът от Лисабон е ратифициран от всички държави от ЕС и влиза в сила през 2009 г. Той осигурява на ЕС модерни институции и по-ефикасни методи на работа. През 2013 година Хърватия става 28-ата страна членка на ЕС.


Публикувана на 09.05.2020


0 коментара