info@glashatai.com 19:48 10.08.2020

Още пет милиона за култура


Още пет милиона за култура

 

Още пет милиона леваза култура обеща министър Боил Банов. По 500 хиляди лева  за театрални постановко, за музикални спектакли, за танцови спектакли, за визуални изкуства  800 хиляди ще има за разпространение на културни продукти.

Пари ще има и за Национален фонд култура. Това ще е  структурна подкрепа за неправителствени организации със собствени пространства. Тук се включват малките киносалони и циркът, както и всички структури, които развиват дейност и дават възможност за изява на творци

Банов припомни досегашните мерки за подпомагане на културния сектор в страната като пълната гаранция върху средствата на всички културни държавни и регионални институти: опери, театри, галерии, музеи, читалища, филхармонии.
„Гарантирахме заплащането, независимо от намалелия или нулев обем на работа, включително до 6 месеца след края на извънредното положение. Няма никакво ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство. Пуснати са и сесиите за теренни проучвания и разкопки. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране на тяхната дейност – за производство. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме мярка в Министерство на културата с подкрепата и разрешението на премиера, където заделихме 2,5 милиона в Национален фонд култура за най-засегнатите творци на свободна практика, за самоосигуряващи се – 3 минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно. Днес имахме заседание. Утре ще финализираме одобрените лица и тези, които отговарят на поставените критерии и ще се премине към изплащане на сумите“, допълни ще културният министър.


Публикувана на 11.05.2020


0 коментара