info@glashatai.com 19:22 27.11.2020

Беда след бедата: топлата вода на перничани- новата игра на нерви


Беда след бедата: топлата вода на перничани- новата игра на нерви

Ако има истина в максимата, че изпитанията са за силните, то перничани нямат равни. То не бе безводие, не бе отровен въздух, не бе последвалата пандемия, а от миналата седмица, след като се разминаха на косъм с огромна трагедияЕвакуират част от пернишки квартал, перничани се оказаха принудени да се къпят с канчета и вода притоплена на бързовари.

Това не е новост. Миналото лято по няколко седмици в месец им се случваше тази игра на нерви. Сега, обаче ситуацията е особено критична от една страна заради изтощението от всичко, което сполетя града и жителите му и от друга, че е заложено здравето и животът им, буквално.
След кризисната ситуация, когато дигата на шламохранилището се скъса,  министърът на икономиката Емил Караниколов Укрепиха скъсаната дига заяви, че депото е с изчерпан капацитет, а колегата му  отговарящ за екологията Емил Димитров обяви, че местното топлп ще работи на газ.
ДА, ама НЕ. Шефът на ТЕЦ-а завил пред БТА, че ще работи на въглища и ще складира пепелта на злополучното сметище. Според дежурен в дружеството чака се разрешение от министерството, ТЕЦ-а да заработи на въглища. Безопасно било. След днешна проверка на екоминистърът Димитров и депутатът Александров се оказа, че ТЕЦ-ът няма забрана да работи, но на газ. Ако ще се използват въглища, то отпадният продукт трябва да се съхранява на друго място, а не в станалото злополучно известно шламохранилище
Изходите са два: или някой държавен чиновник трябва да поеме отговорността и да даде разрешително за ползване на станалото печално известно със скъсаната си дига шламохранилище, като после се моли да не стане беля, от която да пострадат хора или Топлофикация да кандиса и да работи на газ. За централата, обаче това е неизгодно, тъй като се оскъпява горивото. Да бъде дадено разрешително за ползване на шламохранилище със изчерпан капацитет  граничи с лудост.
Докато ТЕЦ и държавни институции си играят на нерви, скъсват тези на поливащите се с леден душ перничани


Публикувана на 11.05.2020


0 коментара