info@glashatai.com 21:02 30.07.2021

Празнуваме Деня на духовността


Празнуваме Деня на духовността

Във време като днешното когато Духовността е особено важна, за да ссе съхраним и да продължим предизвикателствата на не лекото ни битие, ние българите отбелязваме Деня на Духа. Отбелязваме го не както сме свикнали: с шумни ученически шествия и суетни церемонии по награждаване на заслужилите сред най-заслужилите. Отбелязваме го така както всеки намира за добре според собствената си потребност от книги, култура и духовност. Отбелязваме го кой колкото може да пише и колкото желае да чете на БЪЛГАРСКИ език!

Отбелязваме го по- тихо и по-малко суетно и ще ми се да вярвам, повече обърнати към съшността му . В края на днешния 24 май социалните мрежи няма да са пълни с  с онази почитат на паметта на първоучителите, която се измерва със снимка пред портретите им. В края на деня, обаче може би ще има може ще има повече прочели нещо, послушали красива музика или изгледали спектакъл, па макар и онлайн, както свикнахме в последните месеци.

Днешният празник е празник, на  онези, които кътат ревностно в сърцето си  спомена за първата научена буквичка и първата книжка, които помнят първия учител!
Днешният ден е на учителите, на творящите култура!
Днешният ден е и на онези, които не могат без нея!
Честит празник на онези, които знаят не само „Върви народе възродени”, но са чували и за Стоян Михайловски и Панайот Пипков

Честит празник на всички, които в ежедневието си намират време за хубава книга и на онези които могат да кажат и изречение от четивата, с които ще дефилират на днешния ден в Перник!
Честит празник на всички, които наистина съзнават днешното празнуване


Публикувана на 24.05.2020


0 коментара