info@glashatai.com 09:00 08.08.2020

Община Перник е стопила дълговете си с почти 7 млн. лв за полугодие


Община Перник е стопила дълговете си с почти 7 млн. лв за полугодие

„Общинските съветници нямат нито един въпрос към мен за това как пандемията засегна общината. За това как се справяме в тази критична ситуация, влизайки от криза в криза. Но явно това не е важно“.  Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров по време на сесията на общинския съвет. Той добави, че на всички съветници и журналисти в залата е раздаден отчет за финансовото състояние на общината. „5 млн. лв. по-малко са приходите за месец май. Около 4 млн. лв. по-малко са приходите за юни спрямо предходната година. През 2019 г. нямахме такива кризи, но дългът ни е намалял спрямо тогава“, коментира Владимиров. Според представената справка в края на 2019 г. дълговете на общината са възлизали на  34 173 182,13, а към 30.06.2020 задълженията са намалели до 27 856 207, 39.
Градоначалникът коментира, че слуша темата за дълговете на общината много години, но никога не се е изкушавал да създава фалшиви новини за разлика от свои предходни колеги. „С лекота се произвеждат фалшиви новини и след това се чудим защо хората не вярват на институциите“, коментира още Владимиров. Кметът на Перник зави, че е поел ангажимент пред всички перничани да управлява открито и на всяко шестмесечие ще показва как се движи дългът по пера, за да няма интерпретации. Той уточни, че въпреки по-малкото приходи общината успява да намалява дълговете си. „Освен това всички виждаме каква активност има от страна на фирмите, били те общински или частни, с които имаме договор. Виждате как се натоварват „ФЛОР“ и „Жилфонд“ и хората приемат това за правилно. В бъдеще ще предлагам и увеличение на броя служители на „ФЛОР“. Не съм против частната инициатива и ще направя всичко възможно стопанската активност на територията на общината да става все по-голяма, но това не означава, че трябва да раздаваме всички комунални дейности на различни фирми“, категоричен бе Станислав Владимиров..

„Във връзка с приходите в бюджета говорим и за  икономическата активност, която трябва да развиваме, но някой задавал ли си е въпроса, защо никой не идва в индустриалната ни зона? Как ще продаваме неработещ Москвич при условие,че на 30 км. имаме работещ Мерцедес – атрактивна индустриална зона“, попита Владимиров. Той обяви, че  вече е направил първите стъпки за това, което зависи от него. „Срещнах се с икономическия министър и разговаряхме за конкретни ангажименти от страна на министерството. В личен разговор той ми обясни, че е бил втрещен от това, което мои предшественици са го убеждавали да направи“, каза още кметът на община Перник.


Публикувана на 02.07.2020


0 коментара