info@glashatai.com 02:58 25.01.2021

Мошинци празнуват днес, но без събор


Мошинци празнуват днес, но без събор

Жителите на пернишкия квартал Мошино празнуват днес. Традицията повелява на 2 аввгут, когато е Илинден по стар стил жителите на района на запалят свещички за здраве в местната черква, носеща името на светеца, а после да се съберат  с близки и приятели.

Черквата, от коята тръгва празникът  в "Мошино" е със сложна съдба. За първи път на това място дървено клепало е събрало за обща вечерна молитва мошинци в навечерието на празника на свети пророк Илия на 19 юли 1839 г. 

През годините мината почти погълнала този храм и в началото на 20-и век местното население решило да си построи нова църква.

След много усилия, с  дарения от Мини "Перник" и хората от селото сградата била завършена  и осветена през 1939 г.

Към 70-те години на 20-и век храмът е изоставен и застрашен от събаряне. През 1996 година по инициатива на местите жители започва неговото възстановяване, като основен ктитор е емигриралият още в първата половина на 20 век в САЩ проф. д-р Богдан Недялков.

Ремонтираният храм е осветен на 2 август 1998 г. от патриарх Максим.

Тази гоцина църковна служба ще има, но за първи път от десетилетия няма да има го традиционният събор в района. Ще лиосват атракциите, скарите и двата концерта. Властта предпочете да ги отмени затади риск от заразата Ковид 19


Публикувана на 02.08.2020


0 коментара