info@glashatai.com 11:27 20.04.2021

Реставрирани метални артефакти показва музеят в Брезник


Реставрирани метални артефакти показва музеят в Брезник

Реставрирани метални артефакти показва музеят в Брезник. Изложбата ще е достъпна в началото на 2021-ва година. Посетителите могат да видят

паметници  на християнският култ,  земеделски инструменти, инструменти за обработка на желязо , върхове на бойни  и ловни стрели, копие, стилуси, накити- от античността до Възраждането. Сред религиозните предмети са един процесийен метален кръст- мед, желязо от ХІ-ХІІвек. намерен в подножието на в-х Св. Никола, гр. Брезник, двулицев дърворезбован кръст с многофигурна композиция и метален обков, дървен кръст с религиозни сцени изработени от седеф. Сред наките впечатляващи са сребърна обица и гривна от І век, пафтити, нагръдни накити, гривни от периода ХVІІІ-ХІХ век.При някои от пафтите – гробни дарове  беше запазена тъкан,вероятно на повече от два века, която реставраторите също обработиха и е част от изложбата. Видовете пафти са огромна вселена, в която всеки елемент има определено място. Те стоят на колана на кръста на жената, който свързва небето и човека, за да живеят в мир и любов.Пафтите са традиционен подарък за годеж – от годеника за невестата му или от свекъра за булката, те не се преподаряват. Нагръдните накити, накитите за глава също пресъздават вечният стремеж към красота и изящество.

   В експозицията е представен  и част от нумизматичният фонд на музея-монети от Елинистическия, Римския период,  византийски и български монети  Х-ХІ в. ,български монети ХІХ-ХХв.    

 


Публикувана на 23.12.2020


0 коментара