info@glashatai.com 23:41 17.04.2021

Предстои най-мистичната нощ в пернишко. Нека блеснем като отговорни пазители на традицията си /снимки/


Предстои най-мистичната нощ в пернишко. Нека блеснем като отговорни пазители на традицията си /снимки/

Нощта на 13 срещу 14 януари в пернишко се отличава с особена магнетизъм. Огън ритъм и звук се сливат в едно за да бъде оторазнувано новото начало. Сурва е. Празник съхранил духа на местните, обединил ги само така, както вековната традиция може да обедини.

Тъмнина, оглушителен звън на чанове, ритъм, звук и огън: силен, пламтящ и пречистващ. Мистика. Магия. Всичкото това вълшебство предстои в пернишко тази вечер. Най-вълшебната вечер ще настъпи до часове и всички стихии ще се слеят.

 

 

ТАКА Е БИЛО В ДРЕВНОСТТА


Toва, за което пиша е обреда в най-автентичния му вид. Свикнали сме да казваме че с ритуалът  на езически танци се гонят  злите сили, а сурвакарските  персонажи  обикалят за здраве и да измолят берекет. Истината, за запечатаната  в гените ни  езическа практика е свързана с култ,  датиращ от времето на траките и с отпратка към Богът-Слънце. Ритуалът е част от  новото начало  и от възраждащата се природа, символно това е запечатано в сватбата и обредното заораване, за да е плодородна и богата годината.

СЪВРЕМИЕТО

Това  е залегнало в празника, който обикновено е гарниран и с друго: с многобройна шумотевица, с аромат на дъхави питки и вкусни гозби, с благородното състезание у местните кой ще почерпи най-добре и чия огнена течност ще бъде най-оценена.

И така в годините славата на местната Сурва се разнася надлъж и нашир, а пернишко се пълни с гости от далеч. Мало и голямо идва, за да види, да чуе и да съпреживее случващото се. Веднъж зърнал маските, чул звънците и усетил магията непременно се връщаш след година.

 

НО

Страшна болест се явила и поставила на изпитание живота не само на местните, но и на целия свят. И  за да я има магията на пернишко  се налага да натрупаните в съвремието  оживление, празничност, шумни и многобройни компани, които отдавна са част от част от магията на случващото се, заедно със старата традиция Сурвакари да влизат във всеки дом, а мечкари да играят на домакините, да отстъпи за малко.  В името на здравето и в името на традицията и за  да го има празника.

Странно и парадоксално е, но именно ограниченията, ако съумеем да ги спазим ще ни върнат към най-древното и към максималната автентичност на обреда.
Сякаш изпитанието се появи, за да  усетим онази истинска сила и автентична сила на традицията, която е била в началото преди хилядолетия

Зад маските, в крайна сметка, прозира една дълбоко заложена, в човешката психика потребност, а именно стремежът да надскочиш себе си: сянката си, същността си. Тази именно потребност е разковничето за поддържането на традицията всяка година в средата на януари всичко живо:мало и голямо да зарязва ежедневието си и да хуква по родните места “на кукери”, както всеки се изразява.
И ако сега успеем да надскочим себе си и егото си да се противопоставяме на всички и всичко , перничани и граовци имаме уникалния шанс да блеснем като пазители  на най-древната си традиция и като отговорни люде, пазещи себе си, близките и приятелите си.

И така тази вечер в пернишко отново ще ш  тъмнина, оглушителен звън на чанове, ритъм, звук и огън: силен, пламтящ и пречистващ. Мистика. Магия. Всичкото това вълшебство в пернишко.

Л. Седевчева


Публикувана на 13.01.2021


0 коментара