info@glashatai.com 01:29 22.01.2021

Лумна огънят на духа /снимки от празника в пернишко, брезнишко и радомирско/


 Лумна огънят на духа /снимки от празника в пернишко, брезнишко и радомирско/

Тази нощ в пернишко има много огън, много звън на чанове, много маскирани, много дух. Така както традицията повелява. Защото е Сурва. Защото нищо не може да спре духът нашенски.  И така традицията беше спазена и на места където беше разрешена и там където не съвсем. . Селата бяха огласени от оглушителен звън на чанове и озарени от пречистващата светлина на огъня: ритуалният, магичният, обновяващият, всесилният.

Беди съпътстват животът на перничани в последната година: безводие, отстъпило място на много вода в рамките на година, зараза, която преобърна живота ни и дребни битовизми, съпътстващи дниете. Нито една от тях не е в състояние да прекърши гордият дух на традицията.

Потъналото във вода само преди дни Ярджиловци показа, че бедата не може да сломи духа им и там излезе  една от най-многобройните групи.

 

Красива, макар и по-малка по мащаби беше Сурвата в Мещица

И в Расник спазиха традицията


Огънят лумна в Драгичево. Кладата от дървета хвърли искри нагоре и мистичен блясък по лицата на сурвакарите

Дълго време не спираха да танцуват обредния си танц и в Люлин. Настроението там подгряха и с изпълнения на народни песни.

Ковид ситуацията и мерките  родиха своеобразен феномен- маскирани, но не маскирани със сурвакарски маски, а с предпазващи от заразата. Част от групите доказаха истински, че освен пазители на българщината, са и отговорни хора. Други загърбиха мерки и задръжки и поеха риска от заразата.

 

 

Така беше и в брезнишко, и в радомирско. Противоепидемичните мерки бяха спазвани колкото във всеки градски автобус, в бусчето Перник-Брезник или в това между областният център и Радомир. Мерките бяха същите и точно толкоз зачетени колкото в сутрешния влак за София или в някой магазин.
По отношение на болестта и по време на празника, както и в делника всеки показа акъла си, уважението към околните и съвестта си. Добро впечатление правеха хората с маски: в и извън групите, Стюардите, в пернишко, които напомняха за ограниченията.

 

 

 

 

 

 

Традицията е жива. Тя не е спирала по време на чума. Не спря и сега. Огнено оглушително и страховито беше в Гигинци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В граовско. В едни села по многобройна, в други колкото да се отбележи денят.

 

 

Звънът на звънците огласи пространството в Садовик. Дано бесите свършат тук и от утре да има само добро, здрава и берекет, пожелаха си пазителите на традицията

 Сурва не признава ограничения. Въпреки забрана заради заразата традицията беше спазена в радомирското село Копаница. Там може би най- силно пролича онова велико българско качество  да се изживява най-голямата беда, най-страшната болката, а и щастието като безкраен маскарад.

 

Селото не се размина без беди след пороя преди два дни, но хората му показаха дух и излязоха да спазят традицията. Насред най-буйният сурвакарски танц групата притихна и коленичи. Сякаш времето и пространството за миг се сляха. Почитта, оказа се е към паметта на млади, отишли си без време хора. Обясни го  Снежа Методиева, от чието видео са кадрите .
След това групата на Копаница продължи да играе.

 

 

 

 

 

 

 

 

В нощта на Сурва в цяло пернишко малки и големи се събраха и с притаен дъх наблюдаваха ритуалът на най-магичната вечер, пожелаха си здраве, добруване и някъде тайничко в душите си измолиха добруването през цялата година. Защото така се прави и защото това е Сурва.

 

 

Teкст: Л. Седевчева

Снимки:facebook: Л. Филипова, Снежа Методиева, М. Миланов, Й. Георгиев, bTv

 

 

 

………

ХАШТАГ-BG публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

 


Публикувана на 13.01.2021


0 коментара